Günümüzün en önemli sorunlarından biri haline gelen aşırı kilolar, sağlık sorunları oluşturmasının yanı sıra estetik sorunlara da sebebiyet vermektedir. Bu sebeple aşırı kilolarından şikâyet eden hemen herkes, en hızlı ve etkili kilo verme yöntemlerini araştırmaktadır. Kötü beslenme alışkanlıkları, genetik yatkınlık gibi sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan aşırı kilolara, diyetisyen kontrolünde yapılan uzun süreli diyet ve egzersiz programlarıyla çözüm aranmaktadır. Düzenli olarak yapılması gereken ve belirli sürelerle sürdürülmesi gereken zayıflama programları, beslenme programları ve aktivitelerin doğru uygulanması alınacak sonuçlarla yakından ilgilidir. İstikrarlı bir şekilde zayıflamanın sağlanması adına,

  • Besinleri kalori değerlerine bakarak tüketmek
  • Fiziksel aktiviteyi artırmak
  • Antioksidan alımına özen göstermek
  • Yağlı besinlerden uzak durmak
  • Posalı besinler tüketmek
  • Sağlıklı yiyeceklerden oluşan bir diyet programını sabırla uygulamak gerekir.

Vücuttaki yağ oranının azaltılarak sağlıklı zayıflamanın sağlanabilmesi için en önemli unsur doğru beslenmektir. Bu sebeple gerek kişisel diyet programlarında, gerekse uzman diyetisyenler tarafından hazırlanan beslenme programlarına harfiyen uyulması gerekir.

Besinleri kalori değerlerine göre tüketin

İnsanlar gündelik yaşamlarında belli bir oranda kalori tüketir. İhtiyaç duyulan kalori miktarının üzerine çıkıldığında bu fazlalık bireye fazla kilo olarak geri döner. Bu sebeple gün içinde ara öğünler de dâhil olmak üzere alınan gıdaların kalori değerlerini hesaplayarak tüketmek gerekir.

Fiziksel aktiviteyi artırın

Etkili bir şekilde zayıflamanın yollarından biri besinlerin kalori değerlerine göre tüketmek, bir diğeri de fiziksel aktiviteyi artırmaktır. Gün içerisinde sürekli hareketsiz kalmak metabolizmayı yavaşlatmakta, bu da ilerleyen dönemlerde aşırı yağlanma sebep olarak vücudun estetik yapısında bozulmalara sebebiyet vermektedir. Bu sebeple hareket etmeye meyilli olmayan bir vücuda sahip bir bireyin kilo vermesi oldukça uzun ve zor bir süreci gerektirir.

Antioksidan alımına dikkat edin

Yeşil yapraklı sebze, meyve ve çaylar antioksidan açısından zengin besin maddeleridir. Zayıflama programları dâhilinde bu tür yiyecekleri yeteri kadar tüketerek genç ve sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmak mümkündür. Zayıflama süreçlerinde özellikle A,C,E vitaminleri ve Selenyum minerali içeren besin maddelerini tüketmek yararlıdır.

Yağlı yiyeceklerden uzak durun

Vücudun ihtiyaç duyduğu yağ miktarı zaten protein kaynağı olan hayvansal besinlerden yeterince tedarik edilmektedir. Bu sebeple vücutta aşırı yağlanmaya temel oluşturan doymuş yağların tüketiminden kaçınılmalıdır.

Posalı besinler tüketin

Posalı besinler öğün sırasında daha fazla çiğnemenizi sağlayarak daha kısa sürede doymanızı sağlayacağı gibi, uzun süre açlık hissi duymamanızı sağlayacaktır. Ayrıca posa oranı yüksek olan yiyecekler diğer besin maddelerine göre daha az miktarda kalori içermektedir.

Şok diyetlerden uzak durun

Zayıflamanın sağlıklı şekilde sürdürülebilmesi için, hekim kontörlünde hazırlanan diyet programlarını uygulamak, birkaç günde kilo verdireceğini iddia eden şok diyetlerden uzak durmak gerekir. Aksi takdirde farklı sağlık sorunlarıyla karcı karşıya kalmak kaçınılmaz olacaktır.

Zayıflama Programlarındaki Büyük Yanlışlar

Zayıflama ile ilgili olarak uygulanan diyet programları ve egzersizler belli bir süreyle düzenli olarak sürdürüldüğünde ancak yararlı olabilmektedir. Ancak diyet programları sonrası belli bir ölçüde zayıflama sağlayan bireyler, beslenme alışkanlıklarını değiştirdikleri takdirde verdikleri kiloları kısa süre içerisinde yeniden almakta ve bir kısır döngü içerisinde farklı diyet formülleriyle yeniden zayıflama çareleri aramaktadır. Zayıflama programları uzman diyetisyenler tarafından bireylerin boy, ağırlık ve vücut yapıları göz önüne alınarak düzenlenir. Doğru uygulandığında yarar sağlayan bu tür programlarda yapılan bazı yanlışlar beklentilerin elde edilememesiyle sonuçlanmaktadır.

  • Yanlış diyet programlarının uygulanması
  • Gerçekçi olmayan hedeflerin belirlenmesi
  • Yetersiz sıvı ve yağ tüketimi
  • Egzersiz programlarına uyulmaması
  • Uzun süre aç kalmak veya öğün atlamak
  • Diyet ürünlerinin ölçüsüz tüketilmesi, zayıflama programları sırasında yapılan hatalar arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Yanlış diyet programlarının uygulanması

Diyet programları kilo sorunu yaşayan hemen herkesin yaşamında en az bir kez uyguladığı zayıflama yöntemleridir. Uzman diyetisyenler tarafından diyet yapacak bireyin yaşı, kilosu ve diyette yer alacak besinlerin kalori değerlerine göre hazırlanan programlar yarar sağlasa da, sadece kulaktan dolma bilgilerle yapılan diyet programlarından herhangi bir müspet sonuç alınabilmesi pek de olası değildir. Uygulanan diyet programlarında vücudun sadece belli bölgelerinde incelme sağlanıp bel ve kalça ölçülerinde herhangi bir değişim yaşanmıyorsa uygulanan diyet programı yanlıştır.

Gerçekçi olmayan hedeflerin belirlenmesi

Zayıflamak birçok unsurun birlikte ele alındığı bir sürecin doğru şekilde sürdürülmesiyle ancak yarar sağlayabilir. Diyete başlamadan önce kısa sürede eritilmesi imkânsız hedeflerin belirlenmesi kişinin ilerleyen günlerde istediği sonucu alamamasıyla sonuçlandığında psikolojik olarak etkilenmesine sebep olacaktır. Bu sebeple günlük kalori kullanımı ve egzersiz planlamalarını doğru yaparak sağlam adımlarla ilerlemek gerekir.

Yetersiz sıvı ve yağ tüketimi

Zayıflama adına uygulanan programlar süresince vücuttaki yağların yakılmasına destek olabilmek için bol sıvı tüketmek ve vücudun ihtiyaç duyduğu yağ dengesini iyi sağlamak gerekir. Diyet sürecinde vücudun ihtiyaç duyduğu oranda yararlı yağlar tüketimine özen gösterilmeli ve mümkün olabildiğince su tüketmeye gayret gösterilmelidir.

Egzersiz programlarını aksatmak

Diyet uygulamaları sırasında vücutta yağ ve kas kütleleri belirli oranda azalma gösterir. Eskisine göre daha az kalori almaya başladığınızda egzersiz yapılmaması, daha fazla kas kütlesinin kaybedilmesi ve buna bağlı olarak metabolizmanın yavaşlamasıyla sonuçlanacaktır. Profesyonelce hazırlanmış bir diyet programının egzersizlerle desteklenerek yapılması halinde kas kütlesi artacak böylece kilo verme süreci sağlıklı koşullarda yaşanacaktır.

Uzun süre aç kalmak veya öğün atlamak

Diyet programları, zayıflamak isteyen bireylerin aç kalmadan sağlıklı kilo verebilmesini sağlamak amacıyla düzenlenir. Planlanan öğünlerin atlanması veya uzun süre aç kalınması metabolizmayı yavaşlatarak kilo verilmesi engeller. Uzun süreli olarak aç kalmak kas miktarının azalmasına da yol açacağından dolayı farklı sağlık sorunlarının oluşmasına temel teşkil edebilmektedir.

Diyet ürünlerinin ölçüsüz tüketilmesi

Diyet ürünleri adı altında satılan ve ‘’light’’olarak değerlendirilen ürünlerin büyük çoğunluğu yapay tatlandırıcılar ve koruyucularla desteklenerek üretilir. Bu tür ürünlerin kilo aldırmayacağına yönelik düşüncelerle gereğinden fazla tüketilmesi, diyet programlarının bozulmasına sebep olarak kilo verme uğraşlarının sonuçsuz kalmasına sebep olur. Yukarıda bahsi geçen konuların yanı sır daha birçok sebep zayıflama programlarının aksamasına ve elde edilmesi beklenen sonuçlara ulaşılamamasına sebep olur.

Bölgesel Yağlardan Kurtularak Zayıflama Teknikleri

Bölgesel zayıflama vücudun estetik yapısını bozarak sağlıklı gelişmesini önleyen yağların toplandığı alanları, herhangi bir cerrahi müdahale yapılmadan ortadan kaldırmak adına kullanılan tekniklerdir. Lazer ve radyofrekans sistemleriyle yağ toplanan alanlara müdahale edebilmeyi mümkün kılan bölgesel zayıflama teknikleri, yağ hücrelerinin parçalanarak vücuttan atılmasına olanak sağlar. Ağrısız, acısız bir şekilde yapılıyor oluşu ve herhangi bir kesme, dikme işlemine gerek duyulmayışı bu tür tekniklerin tercih edilme sebepleri arasında yer almaktadır. Tamamen steril klinik ortamlarında uzman estetik hekimleri tarafından yapılan bölgesel zayıflama uygulamaları, düzenli egzersiz ve diyet uygulamasına rağmen yok edilemeyen yağ hücrelerinin yok edilmesini sağlamak amacıyla yapılmaktadır.

Bölgesel Yağlanma Sebepleri Nelerdir?

Bölgesel yağlanma kalıtsal özellikler, hormon değişimleri, hareketsiz yaşam, beslenme bozuklukları, yaşam koşulları gibi birçok etkene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. İlerleyen süreçlerde estetik kayıplara sebep olarak bireyde psikolojik sorunlara da yol açabilen bu durum, estetik uzmanları tarafından uygulanan tekniklerle kısa süre içerisinde giderilebilmektedir. Tek bir bölgeye veya birden fazla yağlanma bölgesine yapılabilen uygulamalar çoğunlukla, yağlanmaya en fazla meyilli olan basen, kollar ve bacaklar, bel, karın, bölgelerinde etkilidir.

Bölgesel Zayıflama Teknikleri Nasıl Uygulanır?

Vücuttaki lokal fazlalıkları herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmaksızın ortadan kaldıran bölgesel zayıflama teknikleri, vücuda tek bir seansta biçim kazandıran uygulamalardır. Cerrahi müdahaleden kaçınan ancak, biçimli bir vücuda kavuşmak isteyenler tarafından talep edilen uygulamalar arasında yer alan soğuk lipoliz, başarılı sonuçlar alınmasını sağlayan uygulamalardan biridir. Uygulama sırasında yüksek derecede soğuğa maruz bırakılan yağ dokusundaki hücrelerin yapısı bozularak parçalanır.

Uygulama sırasında kas, sinir gibi çevre dokuları herhangi bir zarar görmez. İleri teknoloji ürünü cihazlarla yapılan lipoliz uygulamasında, yağ birikimi bulunan bölge içerisinde kalan cildi soğuğun etkisinden korumak için özel jel pedler konulur. Daha sonra vakum etkisine sahip bir başlık yardımıyla içeri çekilen bölgeye soğuk tedavisi uygulanır. Uygulama sırasında – 8 ila -11 derecelerde yapılan soğutma neticesinde yağ hücrelerinin yapısı bozularak parçalanmaları sağlanır.

Soğuk Lipoliz Etkisi Ne Kadar Süre Sonra Görülür?

Soğuk lipoliz uygulaması sonrasında parçalana yağ hücreleri birkaç gün sonra doğal yollardan vücuttan atılır. Yaklaşık 25-30 dakika süren seansların ardından aynı gün taburcu edilen hastalar, günlük yaşam aktivitelerinde olağan akışında devam ederek yaşamlarını sürdürebilmektedir. İşlem üzerinden yaklaşık 2 hafta geçtikten sonra uygulamanın yapıldığı alanlarda belirgin bir incelme görülür. Uygulama sonrasında hekim tarafından verilen tavsiyelere uyulması halinde işlemin sonuçları kalıcı olarak etkisini göstermeye devam etmektedir.

Soğuk lipoliz uygulaması hakkında yapılan klinik araştırmaların sonuçlarına göre uygulama yapılan alanlarda ilk seans sonucunda yağ hücrelerinde %30’a varan azalmalar görülmektedir. Hastanın vücudundaki yağ oranına, yağların oluşturduğu yağ kütlesine göre ortalama 5-6 seans süren uygulamalar sonucunda elde edilen sonuçlar yüksek oranda memnuniyet verici olmaktadır.

Bölgesel Zayıflama Yöntemlerinin Uygulanması Riskli Midir?

Hijyenik ortamlarda ve uzman estetisyenler tarafından yapılması halinde risk oranı minimum ölçülerdedir. Anestezi kullanımına gerek duyulmadığı için bu tür yöntemlere duyarlı olan bireyler de hiç çekinmeden bölgesel zayıflama tekniklerinden yararlanabilmektedir. Uygulama sonrası morluk, hafif şişlik ve tolere edilebilir düzeyde ağrı duyulması olağan komplikasyonlar arasındadır.

Ayrıntılı Bilgi: 05330533340

Tüm Sorularınız ve Ücretsiz Muayene için E-mail Adresimiz : info@stsestetik.com

Medikal Estetik ve Estetik Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Soruları Bize Yazın ; https://www.stsestetik.com/soru-cevap

About the Author

Dr. Sami Tan Sarıgül

STS Estetik- Estetik ve Güzellik Merkezi kurucusu ve sahibi olan Dr. Sami Tan Sarıgül Klinik çalışmalarını Türkiye ve uluslararası ülkelerde gerçekleştirmektedir.

View All Articles