Dudak dolgusu sonrası neler yapılmalı? Dudak dolgusu, dudaklara daha dolgun ve sağlıklı bir görünüm kazandıran enjeksiyonlardır. Enjeksiyonlar içeriği itibarıyla hyaluronik asitten oluşur. Bazen dudak botoksu da dudak dolgusunun yaratacağı etkiler için yapılır ancak bu, bir dermal dolgu işlemi olarak kabul edilmemelidir.

Dudak dolgusu işlemi sadece birkaç dakika sürer. Bununla birlikte, uygulanan prosedür kalıcı değildir ve dudaktaki dolgun görüntünün sürdürülebilirliği için işlem sonrasında tekrar enjeksiyon almanız gerekir.

İşlem sonrası şişlik, hassasiyet ya da morarma olabilir ancak yan etkiler oldukça küçük çaplıdır. Dudak dolgusu sonrası çeşitli bakımlar önerilir. Bu yüzden dudak dolgusu sonrası bakım süreci hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Dudak Dolgusu Sonrası Bakım

  • İşlemden sonra dudaklarınızda şişlik olması normaldir. Ayrıca enjeksiyon bölgelerinde oluşması muhtemel kızarıklık ve morarmalar da fark edebilirsiniz. Çoğu yan etki küçük çaplı seyredecektir ve prosedür tamamlandıktan sonra günlük aktivitelerinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
  • Dudaklarınıza dolgu işlemi sonrasında bir buz torbası veya bezle çevrelenmiş bir buz kalıbı kullanarak soğuk pres uygulayabilirsiniz. Buzların direkt dudağınıza temas etmemesi herhangi bir yapışma ihtimalini de önleyecektir. Bu işlem şişme, kaşıntı, morarma ve ağrı gibi yan etkileri en aza indirmek için yardımcı olacaktır.
  • Dudak dolgusu işlemi sonrası 24 ila 48 saat boyunca yorucu egzersiz yapmaktan kaçınmalısınız. Egzersiz sırasında normal olarak yükselen kan basıncı ve nabız, şişliğin ve morarmanın şiddetini artırabilir. Hafif tempolu yürüyüşler yapmanızda herhangi bir sakınca yoktur.
  • Bol su tüketimi gerçekleştirin. Su tüketimi iyileşmeyi hızlandıracak ve yan etkilerin de hafif seyretmesine yardımcı olacaktır.
  • Bol miktarda meyve ve sebze tüketmeye dikkat edin. Ayrıca tuz tüketimini de sınırlandırın. Tuz, şişliğin şiddetinin artmasına neden olabilir.
  • Tedaviden 48 saat sonrasına kadar buhar odası, sauna veya termal egzersiz metotlarından kaçının. Yüksek sıcaklık dudaktaki şişliği daha belirgin hâle getirebilir.
  • Tedavi sonrasında alabileceğiniz ağrı kesicilere ve dozuna doktorunuz en doğru kararı verecektir. Bir uzmana danışmadan ağrı kesici kullanmayın.
  • Dudak dolgusu randevunuzu, tedavi sonrasında öncelik sırasına göre önem teşkil edeceğini düşündüğünüz planlarınızla aralarında uzun zamanlar olacak şekilde alın.
  • Şişliği azaltmak için yüz üstü uyumamaya özen gösterin.
  • Tedavi sonrasında 24 saat boyunca dudaklarınıza herhangi bir kozmetik malzeme kullanmaktan kaçının.

Kaçınılması Gerekenler

Dudak dolgusu prosedürünüzden sonra doktorunuzun muhtemelen kaçınmanızı tavsiye edeceği birkaç şeyi daha şu başlıklar altında sıralayabiliriz.

  • Sigara içmekten kaçının: Sigara içmek enfeksiyon riskini artırır. Bu nedenle dudak dolgusu işlemi uygulandıktan hemen sonra sigara içilmemesi önemli bir gerekliliktir. Ayrıca sigara içilen ortamlarda da bulunmamak gerekir.
  • Alkol almayın: Alkol kan akışını hızlandırıcı ve kan basıncını yükseltici etki yaratır. Dolayısıyla dudak dolgusu işlemi yaptırdıktan sonra en az 24 saat boyunca alkol almaktan kaçınmak gerekir. Alkol enfeksiyon riskini de artırabilir, morarmayı ve şişmeyi şiddetlendirebilir. Dudak dolgusu randevunuzdan birkaç gün önce de alkol almamak yerinde bir önlem olacaktır.
  • Uçağa binmeyin: Doktorunuz muhtemelen olası bir uçak yolculuğundan bir haftaya kadar kaçınmanızı isteyecektir. Bunun nedeni uçaktaki hava basıncının şişme ve morarma şiddetini artırma ihtimalinin olmasıdır.

Ne zaman bir doktora görünmeli?

  • Yoğun morarma veya şişlik: Tedavi sonrası bir haftadan daha uzun süren yoğun morarma veya şişlik yaşarsanız doktorunuza danışın. Nadiren de olsa dudak dolgusu maddesine (hyaluronik asit) karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir, bu alerjik reaksiyonların da morarma ve şişlik yapması mümkündür.
  • Dudak ve çevresindeki damarlarda tıkanma: Damar tıkanıklığı, dudak dolgu maddesi bir arterin içine veya çevresine enjekte edildiğinde meydana gelebilir ve bu da kan akışını azaltarak durdurabilir. Yeterli kan temini olmadığı için dudağı çevreleyen bölgelerde deri ve doku ölümleri gerçekleşebilir. Damar tıkanıklığının belirtileri ise şöyledir: ani, şiddetli ağrı ve beyaz lekeler ya da cildin renginde değişiklik. Çoğu dolgu maddesi bir anestezik etkisi olan lidokain içerdiğinden, ağrının ortaya çıkmasının biraz zaman alabileceğini belirtmek de önemlidir. Bu ağrının belirginleşmesi bir saati bulabilir.
  • Uçuk: Doktorunuz ya da danıştığınız uzman uçuklara yatkın olup olmadığınızı bilmek isteyecektir. Dermal dolgu maddeleri, antiviral tedavi gerektirebilecek bir uçuğu ya da uçukları tetikleyebilir. Geçmişte dermal dolgu maddelerinin vücuda enjeksiyonuna yönelik bir işlem yaptırdıktan sonra uçuk sorunu yaşadıysanız doktorunuza bu konuda bilgi vermek çok yerinde olacaktır.

Ayrıntılı Bilgi: 05330533340

Tüm Sorularınız ve Ücretsiz Muayene için E-mail Adresimiz : info@stsestetik.com

Medikal Estetik ve Estetik Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Soruları Bize Yazın ; https://www.stsestetik.com/soru-cevap

About the Author

Dr. Sami Tan Sarıgül

STS Estetik- Estetik ve Güzellik Merkezi kurucusu ve sahibi olan Dr. Sami Tan Sarıgül Klinik çalışmalarını Türkiye ve uluslararası ülkelerde gerçekleştirmektedir.

View All Articles