Kadınlarda ideal yağ oranı nedir? Vücuda dair hiçbir oran kişisel sağlığınız hakkında ayrıntılı ve nokta atışı bilgiler içeremez. Vücudunuzun kendine özel işleyişi ve zihinsel etkinlikler genel sağlığınız için etkileyici olabilecek faktörlerin başında gelirler.

Bununla birlikte, doktorların ve vücut anatomisi hakkında uzman kişilerin standart bir sağlık tanımı yapabilmek için oluşturdukları çizelgeler, veriler ve ölçüm metotları farklılık gösterebilir. Ama ortalama değerler elde edebilmek ve vücudun genel sağlığına ilişkin veriler ortaya koyabilmek için bazı ortak metotlar da mevcuttur. Dolayısıyla vücudunuz hakkında en uygun oranları öğrenebilmek için bir uzmana başvurmanız gerekir. Bu yüzden ancak doktorunuz ya da vücudunuz hakkında bilgi almak için başvuruda bulunduğunuz bir sağlık/güzellik merkezi rutin fiziksel testlerle size özgü çizelgeler oluşturabilir. Her vücut için özel olarak kişiye özgü grafikler ortaya çıkacaktır ve ortalamalar, veriler tamamen sizin vücudunuz için geçerli olacaktır.

Vücuttaki Yağ Oranı Nasıl Hesaplanır?

Vücuttaki yağ oranının hesaplanması söz konusu olduğunda kullanılan yöntemler maliyetlerine göre farklı kategorilerdedir. Oldukça pahalı testler olduğu gibi, bütçe dostu yöntemler de mevcuttur. Vücuttaki yağ oranının nasıl hesaplanacağına ilişkin yöntemleri bazı başlıklar altında toplamamız mümkündür.

Vücut Yağ Oranı Hesaplama

Deri Kıvrım Kalınlığı:

Deri kıvrım kalınlığı 50 yıldan uzun süredir vücut yağı hesaplama tahminlerinde kullanılan bir yöntemdir. Deri kıvrım kaliperleri, yani “Skinfold Kaliper”, belirli vücut bölgelerindeki deri altı yağının ölçümünde kullanılır. Vücudun 3 ila 7 farklı bölgesinden belirli ölçümler alınır. Kadınlarda 3 bölgelik ölçüm için triseps, kalça kemiğinin üstündeki alan ve uyluk veya karın bölgesi kullanılır. Kadınlarda 7 bölgeli ölçüm için ise göğüs, koltuk altına yakın alan ve kürek kemiğinin altındaki alanlar kullanılır.

Bu yöntemle kendi vücut yağınızı ölçebilirsiniz. Sertifikalı bir eğitmen veya başka yetkin bir uzmandan da ölçümler almasını isteyebilir, vücut yağınızın bir uzman kontrolünde ölçülmesini sağlayabilirsiniz.

Bel Çevresi Ölçümü:

Vücut şekilleri kişiden kişiye değişir ve vücudunuzun şekli de vücuttaki yağ oranı hakkında bilgi verir. Belirli vücut bölgelerinin çevresini ölçmek, basit bir vücut yağı tahmin yöntemidir. Kadınlar için boyun, bel ve kalça çevresi ölçülerek vücut yağı oranı hakkında ölçümler sağlanabilir.

Çift Foton X-Işını Ölçümü (DXA):

Adından da anlaşılacağı gibi DXA’da vücut yağ oranı ölçümleri hesaplaması için çift fotonlu X-ışınları kullanılır. DXA yağ ölçümü sırasında maruz kaldığınız radyasyon miktarı çok düşüktür. Bu yüzden güvenli bir yağ ölçümü yöntemidir. DXA ölçümü sırasında sırt üstü uzanılır ve 10 dakika süren bir işlemle vücudunuzdaki yağ oranı tespit edilir.

DXA işlemi ayrıca kemik yoğunluğu ölçümü için de kullanılır ve farklı vücut bölgelerindeki (kollar, bacaklar ve gövde) kemik, yağsız ve yağlı bölgeler hakkında ayrıntılı bilgi sağlar.

Kadınların İdeal Yağ Oranı

Vücut kitle endeksi ölçümlerindeki oranın hesabında yalnızca boy ve kilo değerlerine bakıldığı için kadın veya erkek olmak sonuçları etkilemez. Fakat vücut yağ oranı söz konusu olduğunda ölçümler erkekler ve kadınlar için farklı değerler içerir.

Kadınlar için vücuttaki yağ oranı yüzdeleri birkaç farklı kategoriye ayrılır. Bazı grafiklerdeki yüzdeler sporcular ve sporcu olmayanlar için sağlıklı aralıkları içerirken, bazıları da yaşa göre kategorilendirilir.

Buna göre kadınlarda;

  • Esansiyel yağ miktarı: %10-13
  • Sporculardaki yağ miktarı: %14-20
  • Fitness sporcularındaki yağ miktarı: %21-24
  • Yetişkinlerde kabul edilebilir sınır: %25-31
  • Obezite kabul edilen miktar: > %32

şeklindedir.

Sağlıklı bir kadında bulunması gereken yaşa dayalı ideal yağ oranlarının yüzdeleri ise;

  • 20-39 yaş arası kadınlardaki yağ oranı: %21-32
  • 40-59 yaş arası kadınlardaki yağ oranı: %23-33
  • 60-79 yaş arası kadınlardaki yağ oranı: %24-35

şeklindedir.

Sizin için en iyi yağ ölçümü metodu hangisidir?

En iyi yağ ölçümü metodu hakkında karar almak için kendinize şu soruları sormanızda fayda vardır:

  • Vücut yağ oranı öğrenmek istemenizin amacı nedir?
  • Yağ ölçümündeki yüksek doğruluk payı sizin için ne kadar önemlidir?
  • Vücut yağ oranınızı ne sıklıkla ölçmek istersiniz?
  • Evde uygulayabileceğiniz bir yönteme sıcak bakıyor musunuz?
  • Yağ ölçümü için ayırdığınız bütçe miktarı ne kadar?

Deri kıvrımı ölçümleri, vücuttaki bölgelerin çevrelerinin hesaplanması ve taşınabilir yağ ölçüm cihazları gibi bazı yöntemler ucuzdur. Evinizde istediğiniz sıklıkta ölçüm yapmanıza imkân verirler. Bu yöntemler en yüksek doğruluk payı taşımasa da sizin için en iyi seçimlerden biri olabilir.

Ayrıntılı Bilgi: 05330533340

Tüm Sorularınız ve Ücretsiz Muayene için E-mail Adresimiz : info@stsestetik.com

Medikal Estetik ve Estetik Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Soruları Bize Yazın ; https://www.stsestetik.com/soru-cevap

About the Author

Dr. Sami Tan Sarıgül

STS Estetik- Estetik ve Güzellik Merkezi kurucusu ve sahibi olan Dr. Sami Tan Sarıgül Klinik çalışmalarını Türkiye ve uluslararası ülkelerde gerçekleştirmektedir.

View All Articles