Mezoterapi nedir? Mezoterapi cildi gençleştirmek, sıkılaştırmak ve aynı zamanda ciltteki fazla yağın temizlenmesi amacı ile vitamin, enzim, hormon ve bitki özleri enjeksiyonlarının kullanıldığı bir tekniktir. Fransız doktor Michel Pistor tarafından 1952’de geliştirilmiştir ve ilk başlarda ağrıların giderilmesi için kullanılmıştır. 1952’den günümüze çeşitli araştırmalar ve gelişmeler üzerine başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere dünyanın diğer ülkelerinde de popülerlik kazanmıştır.

Mezoterapi Ne İşe Yarar?

Günümüzde mezoterapi şu amaçlarla uygulanmaktadır:

  1. Mide, uyluk, kalça, popo, bacaklar, kollar ve yüz gibi vücut bölgelerinde bulunan fazla yağ dokularının temizlenmesi için,
  2. Bacaklardaki selülitin giderilmesi için,
  3. Kırışıklıklar ve diğer bazı nedenlerle ciltte oluşan deformasyonların azaltılması için,
  4. Cildin sıkılaştırılarak sağlıklı bir görünüme kavuşması için,
  5. Vücudun belli bölgelerinin yeniden şekillendirilmesi, alışılmış görüntüsüne kavuşması için,
  6. Ciltte oluşan leke pigmentlerinin temizlenmesi ve cilde parlak bir görünüm kazandırmak için,
  7. Alopesi, yani saçkıran kaynaklı saç kaybının tedavisinde kullanmak için.

Mezoterapi Nasıl Yapılır?

Mezoterapi tekniğinde cildin orta katmanına, yani mezoderm dokuya bir dizi enjeksiyon işlemi uygulanır. Bu işlem çok ince yapılı iğneler vasıtası ile gerçekleştirilir. Ancak iğne olmadan uygulanan mezoterapi yöntemleri de mevcuttur. Mezoterapide asıl amaç zayıflamış cilt dokusunun ve buna bağlı deformasyonların altında yatan herhangi bir enfeksiyon kaynağını ortadan kaldırmaktır. Dolayısıyla bu problemlerin giderilmesi mezoterapi sayesinde gerçekleştirilebilir.

İstenilen etkinin ve görünümün sağlanması için muhtemelen birkaç mezoterapi seansına ihtiyaç duyulur. Bu seansların sayısı 3 ila 15 arasında değişebilir. Seanslar arasında da genellikle 7 ila 10 gün olacaktır. Ciltteki iyileşme durumuna göre seansların arası iki haftadan bir aya kadar uzayabilir.

Mezoterapi kısmi anestezi uygulanarak ya da uygulanmadan yapılabilir. İğneli mezoterapide birden fazla enjeksiyon işlemi gerçekleştirme sırasında pratiklik için mekanik bir tabanca kullanılır.

Enjeksiyonlar kişinin cildine ve tedavi sürecine bağlı olarak farklı derinliklere yapılabilir. Genellikle 1 ila 4 milimetre derinlik, enjeksiyonlar için ideal derinliklerdir. Mezoterapiyi uygulayan uzman iğneyi belli bir açıyla cilt altına yerleştirir. Bu sırada iğne içerisindeki maddelerin cilt altına homojen dağılımını sağlamak amacıyla hafif bir şekilde tabancayı sallar.

Mezoterapide cilt altına enjekte edilen maddeler için standart bir formül bulunmamaktadır. Cilt uzmanları ve bazı doktorlar çok farklı enjeksiyon içerikleri kullanabilirler. İşlem, özünde aynı amacı taşımaktadır. Mezoterapide kullanılan bazı maddeler ise şu şekilde sıralanabilir:

  1. Vazodilatörler Ve Antibiyotikler Gibi Reçeteli İlaçlar
  2. Kalsitonin Ve Tiroksin Hormonları
  3. Kolajenaz Ve Hiyalüronidaz Gibi Enzimler
  4. Bitkisel Özler
  5. Vitamin Ve Mineraller

Mezoterapinin Yan Etkileri

Mezoterapinin uygulandığı kişilerdeki yan etkileri farklı başlıklar altında toplamak mümkün. Fakat bu konuda iyi eğitim almış uzman mezoterapistler tarafından uygulandığında risk faktörleri minimumdur.

Mezoterapi yaptıranlar tarafından bildirilen bazı yan etkiler ise şöyle:

  1. Mide Bulantısı
  2. Ağrı
  3. Aşırı Cilt Duyarlılığı
  4. Şişme
  5. Kaşıntı
  6. Kızarıklık
  7. Tahriş
  8. Morarma
  9. Enjeksiyon Yerinde Ateş
  10. Koyu Renk Cilt Lekeleri
  11. Döküntü
  12. Enfeksiyon
  13. Yaralar

Saç dökülmesinde mezoterapi kullanılabilir mi?

Kırışıklıkların, cildin yağdan arındırılmasının ve diğer cilt deformasyonlarını tedavi etmenin yanı sıra mezoterapi saç dökülmesi için de kullanılmaktadır. Tedavi sırasında saç derisinin altına doğal bitki özleri, vitaminler ve minoksidil gibi maddeler enjekte edilir ve saç köklerine sağlığının yeniden kazandırılması amaçlanır. Bu işlemden sonra saç kökleri daha sağlıklı bir hâle gelir.

Saç dökülmesinde mezoterapi işlemi uygulatan ve tedavi olanların birçoğu bu yöntemi kesinlikle önermektedir. Saç köklerindeki değişimleri görenler yöntemin oldukça sağlıklı olduğuna inanmaktadırlar.

Saç Mezoterapisi Faydaları Arasında;

  1. Saç kökü içindeki ve etrafındaki hormon düzensizliklerinin iyileştirilmesi,
  2. Saç için gerekli maddelerin köklerden saça ulaştırılması,
  3. Kan dolaşımının daha sağlıklı hâle gelmesi

gibi etkiler bulunmaktadır.

Bütün bunların yanında yine de mezoterapinin saç dökülmesine karşı etkili bir yöntem olduğuna dair çok az kanıt vardır.

İğnesiz Mezoterapi nedir?

İğnesiz mezoterapi deri altına, vitaminler (A, B3 veya C) veya hyaluronik asidin iğnesiz bir biçimde geçmesini sağlamak amacıyla yapılır. Tedavi sonrasında, bu aktif maddelerin cildin derinliklerine nüfuz etmesi amaçlanır. Deri katmanlarından bir olan epidermise, yani en üst cilt yüzeyine hafif bir akım verilerek cildin nemlendirilmesi, vitamin ve mineralleri alması sağlanır. Bu yöntemle de cildin sağlıklı bir görünüme kavuşması amaçlanır.

Mezoterapi ve uygulamaları hakkında daha fazla bilgi için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıntılı Bilgi: (0533) 053 33 40

Tüm Sorularınız ve Ücretsiz Muayene için E-mail Adresimiz :  info@stsestetik.com

Medikal Estetik ve Estetik Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Soruları Bize Yazın ; https://www.stsestetik.com/soru-cevap

About the Author

Dr. Sami Tan Sarıgül

STS Estetik- Estetik ve Güzellik Merkezi kurucusu ve sahibi olan Dr. Sami Tan Sarıgül Klinik çalışmalarını Türkiye ve uluslararası ülkelerde gerçekleştirmektedir.

View All Articles