Farklı sebeplere bağlı ortaya çıkan estetik ihtiyacı, uygulama yapılan bölgeye göre farklı tekniklerle karşılanabilmektedir. Geçmişte sayılı yöntemlerle yapılabilen estetik girişimler, teknolojinin gelişmesine paralel olarak onlarca farklı yöntem kullanılarak yapılabilmektedir. Estetik ihtiyaçları bireylerin doğuştan gelen kalıtsal özellikleri veya sonradan oluşan sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Doğru hekimler tarafından doğru uygulamalarla yapıldığında botoks ve dolgu sayesinde birçok estetik sorunun kısa sürede çözüme kavuşturulması mümkün olabilmektedir.

Medikal estetik alanında oldukça popüler olan bu iki teknik uygulama anlamında birbirlerine benzerlik gösterse de, içerikleri ve sonuçları bakımından birbirinden farklıdır. Her ne kadar birbiriyle aynı amaçlar adına kullanıldığı sanılsa da, iki yöntem de birbirinin alternatifi değildir. Her ikisinin ortak özelliği, sadece aynı gün içerisinde uygulanabilir ve farklı estetik sorunların çözümünde kullanılıyor olmalarıdır. İki uygulama arasındaki farkları ve kullanıldıkları alanları bilmek için botoks ve dolgunun hangi amaçlarla, ne tür içeriklerle ve nasıl uygulandığını bilmek gerekir.

Botoks Nedir?

Botoks, uygulamasının temel amacı yüz bölgesinde ortaya çıkan kırışıklıklar, kaza ayakları ve gerdan bölgesinde meydana gelen çizgilerin giderilmesi amacına yönelik olarak kullanılmaktadır. İçeriğinde Clostridium Botulinum adı verilen özel bir bakteriden sağlanan saflaştırılmış protein ihtiva etmektedir. İlk olarak 1989 yılında kullanılmaya başlayan yöntem kısa sürede popüler hale gelmiş ve milyonlarca kişi tarafından kullanılmıştır. İki farklı yönde kullanılan botoks uygulaması kırışıklıklara sebep teşkil eden kası gevşetmek ve bireyin bu kası kullanma alışkanlığından uzaklaştırarak ortaya çıkan çizgi ve kırışıklıkların ileri boyutlara taşınmasını engeller.

Botoks Hangi Bölgelere Uygulanır?

İlk olarak felçli hastalarda kullanılmaya başlayan botoks (Botulinum) günümüzde birçok estetik soruna çözüm olarak önerilen bir uygulamadır. Estetik amaçlarına yönelik olarak ilk kez kaç aralarındaki çizgilerin giderilmesi amacıyla kullanılan botoks uygulaması, ilerleyen dönemlerde göz kenarlarındaki kırışıklıklarda da kullanılmaya başladı. Günümüzde oldukça yaygın şekilde kullanılan botoks,

  • Kaş kaldırma
  • Göz kenarları
  • Yanaklardaki sarkmaların giderilmesine destek olmak amaçlı
  • Dudak üzerleri ve dudak köşelerinin aşağı inmesinden dolayı oluşan yorgun ve üzgün görüntünün giderilmesi
  • Dekolte bölgesi kırışıklıkları
  • Koltuk altı, ayak ve el içi terlemelerinin önlenmesi amaçlarına yönelik tedavilerde kullanılmaktadır.

Botoksun bir başka kullanım alanı ise, yüz felci sebebiyle yüz bölgesinde oluşan asimetrik görünümün giderilmesidir.

Kırışıklık Tedavisi

Ciltte oluşarak estetik görünüm kayıplarına sebep olan kırışıklıklar iki ana başlık altında incelenmektedir. Birincisi yüzün olağan mimik hareketleri olan gülme, üzülme ve kızma sebebiyle oluşan çizgilerdir ve bu tür eylemlerin yapıldığı sırada hareket eden yüz kaslarından kaynaklı olarak ortaya çıkarlar. Dudak, alın, kaş araları ve göz kenarlarındaki kaz ayakları olarak kendilerini gösterirler.  Yaş ilerlemesine bağlı olarak kalıcı hale dönüşen bu tür estetik kayıplar, derideki kolajen miktarının azalmasına bağlı olarak cildin gevşemesi, sarkması ve ince çizgiler halinde yüz bölgesine yerleşmeyle kendini gösterir. Bu tür sorunlar uzman estetik hekimleri tarafından kırışıklık tedavisi amacına yönelik olarak kullanılan botoks ve dolgu uygulamalarıyla giderilir.

Alındaki Yatay Çizgiler

Alın botoksu olarak da adlandırılan uygulama sırasında alın yüzeyi ve kaş bölgesinde ortaya çıkan yatay çizgilerin tedavisi amaçlanır. Kaşların çatılması şeklindeki yüz mimikleri, ilerleyen dönemlerde iki kaş arasında yer alan boşlukta kırışmalar ve çizgiler oluşur. Zamanla derinleşerek kaş arası bölgeye kalıcı olarak yerleşen bu çizgi ve kırışmalar, yüzde estetik kayıplarının oluşumuna sebep olur. Kırışıklıkların yüzeysel olması halinde botoks uygulaması ile sorun çözülürken, daha da derinleşmişse dolgu uygulaması ile kombine edilerek bu tür sorunlar giderilebilmektedir.

Kırışıklık tedavisi kapsamında botoks çözümlerini gerekli kılan estetik sorunlar genellikle yüz ve boyun bölgesinde meydana gelir.

  • Alındaki yatay çizgiler
  • İki kaş arasındaki çizgiler
  • Göz çevresi çizgileri
  • Ağız çevresindeki çizgiler
  • Boyun çizgileri botoks uygulamasıyla giderilebilen sorunlardır.

İki kaş arasındaki çizgiler

Kaşların çatılması yüzün verdiği bir refleks sonucu yapılan bir kas hareketidir ve zamanla iki kaş arasında çizgi oluşumlarına sebep olur. Bu tür çizgilerin giderilmesinde kullanılan botoks, geçici süreyle iki kaş arasındaki bölgede yer alan cildin gergin ve pürüzsüz görünmesini sağlar.

Göz çevresi çizgileri

Yaş ilerlemesi vücudu kaplayan ciltte önemli değişimlere sebep olur ve bu değişim en fazla yüz bölgesinde hissedilir. Göz altı kırışıklıkları ve çizgiler olarak kendini gösteren bu tür sorunlar, uzman estetik hekimleri tarafından yapılan botoks uygulamaları neticesinde geçici olarak giderilir.

Ağız çevresindeki çizgiler

Yaşlanmaya bağlı etkilerin en derin izleri yüz bölgesinde görülür. Yüz bölgesinde meydana gelen deri sarkmaları ve gevşemeler başlayınca ağız çevresi de belirli oranda deformasyona uğrar. Dudak üstü ve ağız kenarlarında oluşan çizgi ve kırışıklıklar botoks uygulamasıyla geçici olarak düzeltilebilmektedir.

Boyun Çizgileri

Boyun bölgesinde bulunan cilt yapısı, yüze oranla daha ince ve hassastır. Bu sebeple yaşlanmaya dair ilk belirtiler bu bölgede görünür hale gelir. Çene altından başlayarak boyun bölgesine kadar devam eden hat, botoks uygulamaları sayesinde geçici olarak daha gergin ve genç bir yapıya kavuşturulur.

Botoksun Tedavi Alanları

Terleme botoksu:

İnsanların hem özel yaşamlarını hem de iş hayatını olumsuz yönde etkileyen aşırı terleme sorunu, botoks uygulamaları sayesinde çözüme kavuşturulmaktadır. Beyin tarafından ter bezlerine gönderilen sinyalleri engellen botoks, böylece özellikle yaz aylarında ortaya çıkan bu olumsuz durumların çözülmesine sağlamaktadır. Uygulama öncesi terleme sorunu olan bölgeye anestezik etkiye sahip krem sürülmekte ve ince uçlu özel iğnelerle deri içine botoks uygulanmaktadır.

El içi terleme

Botoks uygulamasının aşırı terleme tedavisinde kullanıldığı alanlardan biri de el içi terleme tedavisi kas sinir hastalığı olanlar, hamileler ve emziren anneler dışındaki herkese uygulanabilmektedir.

Koltuk altı terleme

Koltuk altı terleme tedavisi kapsamında da başarılı bir şekilde kullanılan botoks, genellikle tek seansta yapılmakta ve etkisi 6 ila 8 ay süreyle devam etmektedir. Koltuk altı dışında ayak tabanına da uygulanabilen botoks tedavisi etkisini seans sonrası en geç 7 gün içerisinde göstermektedir.

Diş ve çene kası sorunları

Botoks, sinirlerle sinirlerin ulaştığı kaslar arasındaki irtibatın geçici süreyle engellenmesini sağlar. Böylece uygulandığı bölgedeki kas yapısının eskiye nazaran daha kuvvetsiz hale dönüşümü mümkün olabilmektedir. Çoğunlukla estetik amaçlara yönelik olarak kullanılan botoks, bu özelliği sayesinde diş hekimliğinde de tedavi amaçlı olarak kullanılabilmektedir.

Dolgu Nedir?

Yaş ilerlemesine ve farklı birçok etkene bağlı olarak cilt altı yağ tabakası, kolajen ve hyalüranik asit gibi yapı elementlerinde belirgin bir azalma meydana gelir. İlerleyen dönemlerde esnekliğini ve canlılığını yitirmeye başlayan cilt yapısı, ihtiyaç duyduğu yapı elemanlarının deforme olan bölgeye enjekte edilmesi sayesinde yeniden genç ve parlak görünümünü kazanır.

Dolgu, yüz estetiğinde kullanılan en popüler tedavi yöntemlerinden biridir. Genellikle kadınlar tarafından bazı estetik sorunların giderilmesi amacına yönelik olarak kullanılan dolgu uygulaması, şikâyetçi olunan bölgeye vücuda herhangi bir zararı olmayan ve vücut içerisinde kendiliğinden eriyebilen bir maddenin uygulanması şeklinde çalışır. Yüz bölgesi dışında meme ve bacaklara da uygulanabilen yöntem sayesinde uygulama bölgesinde meydana gelen kırışıklık ve izler ortadan kaldırılır.

Dolgu Hangi Bölgelere Uygulanır?

Başarı oranı bir hayli yüksek olan dolgu tedavisi, herhangi bir risk barındırmayan ve oldukça kısa sürede estetik beklentileri karşılayan bir yöntemdir. Genellikle yüz bölgesinde yaygın olarak kullanılmakla birlikte meme ve bacak bölgesinde de uygulanabilmektedir.

  • Burun dolgusu
  • Çene dolgusu
  • Elmacık kemiği dolgusu
  • Alın dolgusu
  • Göz altı ışık dolgusu yüz bölgesinde yapılan uygulamalardır.
  • Dudak Dolgusu

Burun dolgusu

Burun dolgusu, yüz estetiğinin önemli bir parçası olan burun bölgesindeki şekil bozukluklarının düzeltilmesinde etkili sonuçlar alınmasını sağlayan bir tedavi şeklidir. Hyalüranik asit içeren maddenin şekil bozukluğu bulunan bölgeye enjekte edilmesi şeklinde çalışır.

Çene dolgusu

Çene bölgesinde meydana gelen şekil bozukluklarının düzeltilmesi amacıyla yapılan çene dolgusu, çenenin yüzle daha orantılı bir görünüme kavuşması amacına yönelik olarak kullanılır. Herhangi bir cerrahi işlem gerektirmeden yapılabilmesi ve kısa sürede etkili sonuçlar alınabilmesi, uygulamanın tercih sebepleri arasında yer almaktadır.

Elmacık kemiği dolgusu

Gerek doğum sonrası, gerekse kaza ve travma sebebiyle elmacık kemiklerinde yaşana hacim kayıpları ve şekil bozukluklarının giderilmesi, hyalüranik asit içeriğine sahip maddelerin bölgeye enjekte edilmesiyle mümkün olabilmektedir. Elmacık kemiği dolgusu yüze istenilen formun ameliyatsız olarak en kısa süre içerisinde kazandırılmasını sağlayarak estetik kayıpların en kısa yoldan giderilmesini sağlar.

Göz altı ışık dolgusu

Bireylerin olduğundan daha yaşlı görünmesine sebep olan göz altı sorunları, göz altı ile yanaklar arasında oluşan kod farkının giderilmesini sağlayan göz altı ışık dolgusu uygulaması sayesinde giderilebilmektedir. Oldukça kısa süre içerisinde yapılarak etkili sonuçların alınmasını sağlayan uygulama sonrasında cilt esnek ve pürüzsüz bir görünüme kavuşur ve ışığı daha iyi yansıtır.

Botoks ve Dolgu Kimlere Uygulanabilir?

Medikal estetik kapsamında yapılan dolgu ve botoks işlemleri, bireylerin daha genç, dinamik ve daha güzel görünebilmelerini cerrahi yöntemlere başvurmadan elde edebilmesini sağlayan uygulamalardır. Botoks 18-65 yaş aralığında bulunan bireylere uygulanabilirken, hamile ve emziren annelere tavsiye edilmemektedir. Dolgu uygulaması ise, bağışıklık sisteminde sorun yaşayan hastalar, hamile ve emziren anneler, dolguda kullanılan malzemelere karşı alerjisi bulunanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, kemoterapi ve radyoterapi tedavisi görenler ve 12 yaş altındaki bireylere önerilmemektedir.

Botoks ve Dolgu Kalıcı Mıdır?

Botoks ve dolgu uygulama anlamında benzerlik göstermekle birlikte etkileri açısından farklılıklar gösterir. Farklı bölgelere farklı beklentilerin karşılanması amacına yönelik olarak kullanılan uygulamalarda elde edilen sonuç, uygulamayı gerçekleştiren hekimin becerisine bağlı olarak da değişkenlik gösterir. Cilt yapısının farklılığı da kullanım süresini etkilese de, botoksun etki süresi yaklaşık 4 ila 6 ay arasındadır. Seansın bitimi sonrasında üç gün içerisinde etki gösterse e, yaklaşık 10 gün içerisinde beklentileri tam olarak karşılayan seviyeye ulaşır.

Dolgu uygulamaları ise, uygulamanın yapıldığı cilt yapısına göre farklılıklar göstermekle birlikte 1-2 yıl süren bir etkiye sahiptir. Uygulandığı gün etkisiniz göstermeye başlayan dolgunun etkisi 10 gün sonrasında zirveye ulaşır.

Botoks ve Dolgu Uygulama Seansları ne Sıklıkla Yapılır?

Estetiğe yönelik ihtiyaçların ameliyata gerek duyulmadan karşılanmasını sağlayan yöntemlerden biri olan botoks etkisi 4- 6 ay sürdüğünden dolayı, sürekli genç ve bakımlı görünmek isteyen bireylerin uygulamayı her 6 ayda bir tekrarlaması tavsiye edilmektedir. Dolgu ise uygulamada kullanılan ürüne göre 6 ay ile 24 ay arasında etkisini sürdürebilen bir estetik tedavi yöntemidir.        Zaman içerisinde dolgu maddesi vücuttan doğal yollarla uzaklaştığı için 6 ila 18 ayda bir olmak üzere tekrarlanması tavsiye edilir.

Botoks ve Dolgu Yaptırırken Hekim Seçiminin Önemi

Botoks ve dolgu her ne kadar cerrahi işlem gerektiren uygulamalar olmasa da, kullanılan malzemeler ve uygulama yöntemlerinin hatalı seçimi, sağlık açısından önemli risklerin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Sosyal medyada ve ülke gündeminde yer alan birçok haberde görüldüğü gibi, merdivenaltı olarak tabir edilen ortamlarda yapılan bu tür işlemler geri dönüşü zor zararlar oluşmasına sebebiyet verebilmektedir.

Bu sebeple botoks ve dolgu uygulamaları öncesi titiz bir araştırma yaparak uygulama yöntemleri ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olmak, doğru klinikte doğru hekimler tarafından yapılmasını sağlamak gerekir. Estetik uygulamalarla ilgili ihtiyaçlarınızda https://www.stsestetik.com/ adresini ziyaret ederek tüm uygulamalar hakkında geniş bilgilere sahip olabilir, herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan estetik ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.

Ayrıntılı Bilgi: 05330533340

Tüm Sorularınız ve Ücretsiz Muayene için E-mail Adresimiz : info@stsestetik.com

Medikal Estetik ve Estetik Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Soruları Bize Yazın ; https://www.stsestetik.com/soru-cevap

About the Author

Dr. Sami Tan Sarıgül

STS Estetik- Estetik ve Güzellik Merkezi kurucusu ve sahibi olan Dr. Sami Tan Sarıgül Klinik çalışmalarını Türkiye ve uluslararası ülkelerde gerçekleştirmektedir.

View All Articles