Meme sarkması sıklıkla görülen bir deformasyondur ve birçok farklı sebebe bağlı olarak görülmektedir. Meme sarkmasına yol açan etkenlerin başında yaşlanma, aşırı kilolar, gebelik, aşırı sigara kullanımı yer almaktadır. Memeleri destekleyen bağların gevşemesi sonucunda oluşan sarkmalar uzman estetik hekimleri tarafından klinik ortamlarda yapılan uygulamalarla düzeltilebilmektedir. Göğüs bölgesinin en önemli özelliği, vücudun dışında üç boyutlu olarak yer alan dinamik bir organ olması ve vücutla birlikte hareket etmesidir. Vücuttan ayrı bir şekilde yer alması, göğüslerin yer çekimine tek başlarına karşı çıkmalarını zorunlu kılar, ilerleyen yaşla birlikte bu durum daha da zorlaştığından dolayı sarkmalar oluşur.

Memenin Sarkık Olduğunu Nasıl Anlarız?

Meme sarkması gözle görülebilir düzeyde ise zaten sarkmanın oluştuğu konusunda herhangi bir şüpheye gerek kalmadan sarkık göğüs teşhisi konulabilir. Klinik olarak yapılan teşhislerde ise göğüs sarkmaları belli bir kritere bağlı olarak tespit edilir. Estetik meme, yani sarkmanın söz konusu olmadığı memelerde meme başının bulunduğu konum, göğüs alt çizgisinin alt duvarla birleştiği sınırdan 4-5 cm yukardadır. Sarkık memelerde göğüs başı göğüs alt çizgisi denilen bölge ile aynı hizada veya daha aşağıda ise, meme sarkması meydana gelmiş demektir. Halk arasında göğüs altına kalem koymak veya elin göğüs altına konularak ölçüm yapılması gibi yöntemler de kullanılsa da, uzman bir estetik hekimi tarafından yapılacak olan muayene sarkmanın oluşup oluşmadığı konusunda net bilginin alınmasına olanak sağlayacaktır.

Memelerin Sarkmaması İçin Neler Yapabiliriz?

Meme lif ve yağlardan oluşan bir yapıya sahip olması sebebiyle vücudun diğer organlarına göre daha esnek bir yapıya sahiptir. Göğüs bölgesindeki bağ dokuları sayesinde dik durabilen memeler, ilerleyen yaş ve birçok farklı faktöre bağlı olarak yıllar içerisinde elastikiyetini kaybeder ve sarkar. Sarkmaları önlemek için küçük yaşlardan başlamak üzere göğüs kaslarının güçlendirilmesi ve ihtiyaç duyduğu bakımın düzenli olarak yapılmasıdır.

  • Güneşte uzun süre kalmamak
  • Koşu veya spor yaparken destekleyici sutyen kullanmak
  • Sigarayı bırakmak
  • Fazla kilolardan kurtulmak
  • Göğüs kaslarını güçlendirmek

Tüm bu yöntemlerin düzenli olarak uygulanması halinde göğüslerin dik durmasını sağlamak mümkün olmakla birlikte, meme dikleştirme uygulamaları sayesinde sarkık göğüslerden kurtulmak da mümkündür. Ancak ameliyatsız meme büyütme öncesinde sarkık göğüslerin toparlanması ve dikleştirilmesine ihtiyaç vardır.

Meme Sarkması Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Meme sarkması çoğunlukla yaş ilerlemesi ve buna bağlı olarak yerçekimine karşı hassasiyetin artmasına bağlı olarak gerçekleşen estetik bir sorundur.  Hızlı kilo vermek, sigara kullanımı, güneşte uzun süre kalmak gibi etkenler sebebiyle cildin elastikiyetini kaybetmesi de sarkma oluşumunun temel faktörleri arasında yer alır. Yaygın bir sorun olması sebebiyle halk arasında göğüs sarkmaları hakkında doğru-yanlış birçok bilgi paylaşımı yapılmaktadır.

Emzirme göğüs sarkmasının sebebi midir?

Halk arasında meme sarkması ile ilgili en yaygın söylem, sarkmalara emzirmenin yol açtığıdır. Ancak bu bilgi doğru değildir. Kadında meme sarkmasına sebep olan etkenlerden biri, kadının birden çok sayıda hamile kalışıdır.

Küçük göğüslerde sarkma meydana gelmez mi?

Doğru bilinen yanlışlardan biri de küçük göğüslerin sarkmadığıdır. Ancak göğüs sarkmasının memenin büyüklüğüyle ilgisi yoktur. Meme sarkmasını oluşturan en önemli etkenlerden biri olan yerçekimi etkisi küçük veya büyük göğüs fark etmeksizin sarkmalara sebebiyet verir. Her ne kadar büyük göğüsler bundan daha fazla etkilense de, küçük göğüsler de aynı etkiye maruz kalır.

Sütyen kullanmak meme sarkmasını önler mi?

Sutyen kullanımı kadınların günlük yaşamları sırasında daha rahat hareket edebilmesine ve göğüslerini dik tutmalarına yardımcı olsa da sarkmaları önleyecek bir etkiye sahip değildir. Tam aksine, göğüsleri yukarı kaldırarak göğüs bağlarını zayıflatması sebebiyle sarkmayı hızlandırır.

Kozmetik ürünler göğüs sarkmasını önler mi?

Kulaktan dolma bilgilerle sahip olunan hiçbir reçete, göğüs sarkmalarına karşı mucizevi bir koruma sağlamaz. Ancak, cildin nemlendirilmesine ve bakımlı olmasına katkı sağlaması sebebiyle içeriğinden emin olunan kozmetik ürünlerin kullanılmasında bir sakınca da yoktur.

Meme Sarkmalarının Tedavi Yöntemleri

Meme sarkması özellikle kadınlarda estetik sorunlara sebep olan bir oluşumdur. Günümüzde estetik cerrahi ve ameliyatsız uygulamalarla birçok estetik sorun giderilebilmekte olsa da, sarkmış göğüslerin toparlanmasını sağlayan ameliyatsız bir yöntem henüz mevcut değildir. Meme dikleştirme adına uygulanan ameliyatlar doğru hekim tarafından uygulanması durumunda oldukça tatminkâr sonuçların alınabildiği bir tedavi yöntemidir.

Bu tür cerrahi girişimler sonrasında memenin yeniden şekillendirilmesi, büyütülmesi veya küçültülmesi mümkün olabilmektedir. Meme sarkmalarının giderilmesi adına yapılan cerrahi girişimlerdeki tek risk faktörü ise, meme ucu ve meme altına inen hatta iz kalıyor olmasıdır. Yani bu tür cerrahi girişimlerde bir estetik sorun çözülürken, daha tolere edilebilir olmakla birlikte yeni bir estetik sorun oluşabiliyor. Günümüzde sıklıkla uygulanan ve oldukça etkili sonuçlarıyla hasta memnuniyeti sağlayan aquafiling uygulaması sarkık göğüsler toparlandıktan sonra uygulandığında daha diri ve dik bir göğüs yapısına sahip olabilmeyi mümkün kılıyor.

Meme Sarkma Tedavisinde Ameliyatsız Yöntemler

Birçok farklı estetik sorunun ameliyatsız olarak giderilmesi mümkün olsa da, göğüs sarkmalarının ameliyatsız olarak giderilebilmesi söz konusu değildir. Sarkık göğüslerin daha dik, hacimli ve vücut yapısıyla simetrik bir konumda olabilmesi ancak meme dikleştirme ameliyatı ile mümkün olabilmektedir. Cerrahi girişim gerektiren meme dikleştirme ameliyatında sarkan meme başı yukarıya çekilerek memeye olağan görünümü kazandırılır. Yaklaşık 2 saat süren bu tür operasyonlar sonrasında meme başından aşağıya doğru inen bir kesi izi kalır. Ancak kişinin cilt yapısına ve hekimin tecrübesine bağlı olarak bu izin belirli bir süre sonra daha az fark edilir bir hale dönüştüğü görülmektedir. Genel anestezi altında yapılan göğüs dikleştirme ameliyatı hastanın göğsünün sarkma derecesine bağlı olarak farklı şekillerde yapılmaktadır. Hiçbir kozmetik ürün, masaj, sportif aktivite ve ameliyatsız tedavi yöntemi, sarkık memelerin tedavisinde etkili değildir.

Ayrıntılı Bilgi: 05330533340

Tüm Sorularınız ve Ücretsiz Muayene için E-mail Adresimiz : info@stsestetik.com

Medikal Estetik ve Estetik Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Soruları Bize Yazın ; https://www.stsestetik.com/soru-cevap

About the Author

Dr. Sami Tan Sarıgül

STS Estetik- Estetik ve Güzellik Merkezi kurucusu ve sahibi olan Dr. Sami Tan Sarıgül Klinik çalışmalarını Türkiye ve uluslararası ülkelerde gerçekleştirmektedir.

View All Articles